• English
  • Deutsch
  • Polski

Przykładowe menu na pobyt bezglutenowy

Nasze dania przygotowujemy wyłącznie ze składników naturalnie bezglutenowych lub wyraźnie oznaczonych przekreślonym kłosem, lub czytelną informacją, że dany produkt nie zawiera glutenu.

Najczęściej sięgamy po produkty sezonowe, zebrane w najlepszym czasie swojego cyklu posiadają więcej składników odżywczych niż wyhodowane poza sezonem lub transportowane z odległych zakątków świata. 

W procesie przygotowywania potraw zachowujemy zasady bezpiecznej kuchni bezglutenowej.  Produkty mają wydzielone miejsce w szafkach, osobną lodówkę, pojemniki itp. 

Menu na 7 dni

Śniadania:

napoje: herbata, kawa Inka, soki owocowe

do wyboru: płatki kukurydziane, dżem, miód, twaróg z rzodkiewką, kiełbaski, parówki, pasta jajeczna, jajecznica

pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałata, masło, wędliny, ser żółty

Zupy:                                                                                           

dzień 1: pomidorowa z ryżem                                               

dzień 2: rosół z makaronem                                                    

dzień 3: krem z soczewicy z pomidorami                         

dzień 4: pieczarkowa                                                               

dzień 5: krem z brokułów                                                       

dzień 6: jarzynowa                                                                    

dzień 7: barszcz czerwony            

Dania główne:

dzień 1: placki ziemniaczane z gulaszem, surówka

dzień 2: risotto z kurczakiem i warzywami  

dzień 3: pstrąg smażony, ziemniaki, surówka

dzień 4: filet z piersi kurczaka grillowany, ziemniaki, surówka

dzień 5: spaghetti Carbonara

dzień 6: kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, surówka

dzień 7: podudzia z kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka                                 

Desery:                                                                                          

dzień 1: budyń z gorącymi malinami                                      

dzień 2: naleśniki z serem i polewą czekoladową              

dzień 3: ryż zapiekany z jabłkami                                            

dzień 4: sałatka owocowa                                                       

dzień 5: banany w cieście                                                         

dzień 6: lody waniliowe z sosem truskawkowym                 

dzień 7: biszkopt z galaretką i owocami                                 

Kolacje:

dzień 1: sałatka po żydowsku

dzień 2: pasta rybna z wędzonej makreli

dzień 3: kolorowe kanapki

dzień 4: pierogi leniwe z twarogiem

dzień 5: sałatka z makaronem, kurczakiem i warzywami 

dzień 6: półmisek mięs pieczonych

dzień 7: kiełbaski grillowane